workshop vlaai bakken

Workshop vlaai bakken nabij de Voerstreek en Zuid-Limburg

De Voerstreek en Zuid-Limburg staan onder andere bekend om de typische vlaaien van seizoensgebonden fruit. Tijdens deze workshop leer je een heerlijke Limburgse vlaai bakken in een authentieke houtoven, naar een oud regionaal recept. Onze landelijke schuur waar de oude houtoven zich bevind is nostalgisch verbouwd. Schuif aan en geniet! Een sfeervol en smaakvol festijn voor Bourgondiërs.

Limburgse vlaai

Vlaai is in Belgisch- en Nederlands Limburg al eeuwenlang een populaire lekkernij en is dan ook niet meer weg te denken op een verjaardag, kermis of andere gelegenheid waar iets te vieren valt. De geschiedenis van deze Limburgse lekkernij voert terug tot het tijdperk van de Germanen. Zij zouden hun brood gebakken hebben door deeg op een in het vuur verhitte steen te leggen. Het baksel werd met honing of vruchtensap overgoten om het ‘smakelijker’ te maken.
Op eerste paasdag werden de vlaaien overal in Limburg door de priester gewijd. Vlaaien werden en worden nog steeds vooral gegeten bij feestelijke gelegenheden, na de Hoogmis, de processie of een goede maaltijd. Vroeger werden de vlaaien gebakken in het ‘bakkes’ of ‘bakhuis’, een gemetselde oven die losstond van de woning en met ‘takkenbossen’ handmatig werd opgestookt. Waarom alleen de Limburgers vlaaien gingen maken en de andere Nederlanders niet, zal altijd wel een raadsel blijven. Gelukkig kun je in Limburg nog steeds volop genieten van dit traditionele streekproduct!Vlaai bestaat uit een bodem van deeg (meestal met een diameter van 27 tot 30 centimeter), die plat is, met opstaande randen. De vlaai wordt meestal gevuld met vruchten, zoals kruisbessen (krosjele vlaai mit sjoem), kersen, pruimen, appel of abrikozen-linzen. Vlaaien zijn wezenlijk verschillend van andere taarten omdat de bodem van een ander soort deeg is gemaakt. Vlaaideeg is een stuk luchtiger en lijkt op brooddeeg.

prijzen

volwassenen 5 t/m 12 jaar
€ 25,00 p.p. € 20,00 p.p.

Iedereen bakt zijn eigen vlaai en neemt deze mee naar huis.

Bekijk ook ons bourgondisch arrangement (vlaai bakken, stroopstokerij, lunch, huifkartocht en BBQ)